Видин посрещна иконата на Свети Мина

Днес, 11 ноември, когато честваме паметта на Св. Вмчк Мина, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, в Катедралния храм на гр. Видин беше отслужена архиерейска Света Литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

В съслужение с архиерея бяха кириархът на Видинска епархия – митрополит Даниил, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянски и Бачковски манастир, Архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, Архимандрит Самуил, председател на Катедралния храм и други духовници от епархията и извън нея.

Десетки миряни дойдоха да се помолят на Божия угодник Свети Мина, многообичан и бърз помощник на всички вярващи и да се поклонят пред новодарената света икона с неговия лик, в която е вградена и частица от неговото нетленно тяло. Радостта на празника бе допълнена у богомолците от благолепното богослужение и прекрасните песнопения, изпълнени в чест на Христовия изповедник Мина.

В края на богослужението Митрополит Антоний поздрави вярващите с празника като подчерта, че в живота освен радости имаме и скърби. Той призова да понасяме с търпение и упование в Бога страданията, следвайки примера на Христовия войн Мина, който доблествено понесъл мъченията в името на Христа и не се посрамил, получавайки венец в Небесното Царство.

Видинският митрополит Даниил с братска любов и радост поздрави съслужащите му архиереи като им благодари за посещението и споделената духовна радост в чест на свети Мина. В пастирското си слово архиереят призова вярващите да се укрепяват във вярата, помнейки примера на светиите и на днес чествания великомъченик Мина.

„Не е било лесно за мъченика да понася страданията, на които бил подложен, но Божията благодат го укрепвала, заради вярата и любовта, които имал към Бога. С вярата и любовта си, той победил дори неистовата злоба на мъчителите, затова придобил дръзновение да помага на всички, които подражават на вярата му и го призовават в техните скърби, включително и при трудностите, пред които сме изправени от заболяването причинено от Ковид 19“, каза архиереят.

Негово Високопреосвещенство сърдечно благодари на семейството на г-жа Татяна Попова за направеното дарение, което е „велико благословение за нас вярващите във Видин и Видинска епархия.“

Призовавайки застъпничеството на светия страстотерпец Мина, да измолим Бога да ни дари с гореща вяра и любов към Него, та така укрепени да преминем временните изпитания и да се удостоим заедно с всички светии да Го славим в Небесното Царство.

Свързани статии

Back to top button