Преполовение в Бачковския манастир

Днес отново проведе утвърдилото се вече за повече от 100 години литийно шествие с чудотворната Богородична икона на храма „Св. Благовещение” в Асеновград до Бачковския манастир.

След богослужението в града и шествието в него, иконата пристигна в подножието на манастира в 11:30ч. Там тя бе посрещната от игумена на Бачковската света обител, Велички епископ Сионий, манастирското братство и вярващия народ. Негово преосвещенство размени братски великденски поздрави с придружаващите иконата Знеполски епископ Арсений, Смолянски епископ Висарион, съпътсващите свещенослужители и вярващи. С песнопения, литията се отправи към манастира, където на двора бе отслужен водосвет за здраве и спасение от техни преосвещенства, в присъствието на представители на местната власт и въоръжените сили. Последните бяха и сред най-активните участници в непосредственото носене на светата икона.

епископ Сионий с поздравително слово

След осветяването на водата и поръсването на вярващия народ, Негово преосвещенство, епископ Сионий, се обърна с поздравително слово към гостуващите епископи и всички присъстващи, като ги поздрави с пасхалния възглас на надеждата „Христос возкресе”! Подчертавайки духовната същност на днешния празник в пътя на вярващите към светата Петдесетница, епископ Сионий се спря и на благодатното съвпадение през настоящата година на Преполовение със седемдесет годишнината от възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква, станало на този ден преди 70 години, с което древнопросиялата българска църква е възвърнала заслуженото си място в сонма на православните патриаршии.

Особено знаменателна за Бачковската обител е тази дата и поради факта, че тя по Божий промисъл е последен пристан, както за последния патриарх на Втората българска държава – светия Патриарх Евтимий Търновски, така и за първия патриарх на Третата българска държава – блаженопочившия светейши патриарх Кирил, каза в словото си дядо Сионий. Промисълът Господен е събрал в нашия манастир двама от най-видните първойерарси на нашата църква, останали паметни не само със служението си, но и с богопросветеното си слово в многобройните трудове завещани на поколенията православни българи за освещаване на пътя им към истините на православието, добави Негово преосвещенство.

В заключение бе изпълнено многолетствие за нинездравствуващия Светейши Патриарх български Неофит, за нинездравствуващия епархийски митрополит Николай, за всечестното свещенство и братство манастирско и за всички присъстващи християни.

Свързани статии

Back to top button