Обръщение на Величкия Епископ Сионий и братята на светата Троянска обител във връзка с предстоящия празник Богоявление

Обръщение на Величкия Епископ Сионий и братята на светата Троянска обител във връзка с предстоящия празник Богоявление

Скъпи братя и сестри,

Денят Богоявление е един от най-важните и велики празници през годината. Това е празник, чрез който почитаме Кръщението на нашия Господ Иисус Христос и в който с обща молитва изпросваме благодатта на Светия Дух, която да слезе над нас и над цялото водно естество, за да го освети.

Чрез чина на Великото водоосвещение и потапянето на кръста във водите на реката ние отбелязваме именно това освещение, а също възпоменаваме и празнуваме нашето освобождаване от греха, благодарение на кръстната жертва на нашия Господ Иисус Христос.

В този миг се случва освещаване на всички води по земята и който се допре или отпие от тази светена и облагодатена вода приема Божието благословение, изпълва се с голяма сила и му се дава духовно и телесно здраве, но само когато пристъпва към тази велика тайна със страх Божий и голямо благоговение. Затова е задължително участващите в чина на водосвета и изваждането на кръста от водите да присъстват и участват на светата Божествена литургия, предшестваща Великия водосвет.

Този чин не бива да се приема като някакъв обикновен ритуал, нито като някакво надпреварване или състезание, целта на което е единствено да се хване кръстът. За да бъде празникът истински, неопетнен и полезен участниците в това тайнствено действие, трябва след светата Литургия, с молитвеното литийно шествие да се упътят към мястото където ще се освещават водите, и тук с най-голяма почит и внимание да слушат прекрасните молитви на водосвета. Без непристойно поведение, без алкохол, без ругатни, без викане, защото така се отхвърля благословението на Светия Дух.

Този, пък, който се удостои да извади кръстът, допиращ се и освещаващ водите, трябва преди да го върне на свещеника да го целуне с вяра, надежда и любов, а също да го даде за поклонение и целувание на тези около себе си във водите, така че и те да бъдат благословени. След това да го даде на свещеника, който да благослови с него целия народ и отпосле да го отнесе в своя дом за седмица, за да бъде осветен и благословен и домът и семейството му.

С цел запазване на благочестивия ред и светостта на празника Кръщение Господне – Богоявление през тази година, молим всички, които искат да участват в това духовно тържество, да се запишат на място в светата обител или на имейл troyanskimanastir@gmail.com, до 01 януари 2023 г. Християни, които не са се записали и не са присъствали на светата Литургия и на Литийното шествие няма да бъдат допускани от органите на реда да участват в изваждането на кръста от водите на река Черни Осъм.

За всички участници във Великия Водосвет и извъждането на кръста от реката има предвидени подаръци и парични награди.

Напомняме също, че освещаването на домовете (ръсенето) ще се извършва, както предните години, с предварително записване.

Богослуженията в празничните дни ще се отслужват при следния ред:

05 януари 2023 г. (Четвъртък), параклис „Св. св. Кирил и Методий“

07:30 – Царски часове

09:00 – Вечерня със света Василиева Литургия.

10:30 – Велик водосвет.

06 януари 2023 г. (Петък), храм „Успение Богородично“

08:00 – Полунощница и утреня;

09:30 – Света Златоустова литургия.

11:00 – Литийно шествие до река Черни Осъм и Велик Водосвет.

Надяваме се на вашето разбиране и съдействие за опазване светостта на празника и в завръщането към благочестивите корени на народните обичаи.

Призоваваме над всички вас Божието благословение и покров от пречистата Богородица,

†Велички епископ СИОНИЙ
с братята на Троянската св. обител

Свързани статии

Back to top button