Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети Троянския манастир

На 11 август, в навечерието на предстоящия голям празник Успение Богородично, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посети старославната Троянска света обител.

В обителта Негово Светейшество бе посрещнат от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на манастира и братята.

В централния манастирски храм, Светейшият патриарх Неофит се поклони пред чудотворната икона на Света Богородица – „Троеручица“. Той запали свещ и на гроба на своя предшественик патриарх Максим, който е погребан зад чудотворната икона.

Поклонниците на манастира, които станаха свидетели на патриаршеското посещение, с голяма радост пристъпваха, за да получат благословение.

В братски разговор патриархът се поинтересува за духовното и материално състояние на св. обител, и пожела достойно и благоплодно развитие на обичания от него манастир и братство.

Преди да отпътува, Негово Светейшество отечески благослови игумена и братята и ги дари със скромни монашески броеници, със заръка да имат в своите молитви целия български народ.

Патриарх Неофит пожела на всички достойно посрещане на предстоящия празник на манастира, Успение Богородично.

Свързани статии

Back to top button