Бачковският Монастир бе отличен като „Монастир на десетилетието“

На 19.03.2021 г., Петък от Първата седмица на Великия пост, денят в който светата Църква е отредила да възпяваме Пречистата Богородица с неседално пение – Акатист, радостта на Свето-Бачковското братство се удвои.

На тържествена церемония, проведена в първопрестолния, столичен град София, светата обител стаена между Родопските върхове – древния „Петрицион”, получи високото отличие „Манастир на десетилетието”, награда връчвана в рамките на най-голямата кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство у нас „Чудесата на България“.

Наградата бе връчена от българският еврокомисар Мария Габриел и бе приета от Преосвещения игумен на Бачковския манастир Величкия епископ Сионий, който в своето благодарствено слово каза: „Голяма е радостта ни от това високо отличие, което е плод на множеството трудове, както на манастирското братство, така и на много изрядни християни, спомоществуватели на Бачковския манастир.”

В тържественото събитие участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на комисията по култура в 44-ото НС Вежди Рашидов, посланикът на Мароко у нас Н.Пр. Закия Ел Мидауи и други официални лица, които изразиха своята радост и сърдечно възхищение от постигнатото в благоустрояването на светата Бачковска обител и най-вече създадените удобства за посрещане и духовно обгрижване на множеството поклонници, стичащи се в светата обител от всички краища на страната и света.

Игуменът и братството на Бачковската ставропигиална света обител „Успение Богоодично” изказват сърдечна благодарност на г-жа Славка Бозукова, гл. редактор на в. „Стандарт”, както и на всички гласували в анкетата и оценили Бачковската света обител като манастир на десетилетието.

Това гласувано отличие и високо доверие е още по-голям стимул за всички нас да се трудим все така усърдно и за напред, развивайки древния манастир „Петрицион” с поглед в бъдещето и с грижа към всяка човешка душа.

Наградата Манастир на десетилетието получи Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир
Наградата Манастир на десетилетието получи Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир

Бачковският манастир „Успение Богородично“ е една от най-обичаните и посещавани свети обители у нас. Основан е през 1083 г. от Григорий Бакуриани – велик доместик на западните войски на византийския император Алексий I Комнин и брат му Абазий.

Първоначално се развива като център на грузинското монашество. Още в края на XI в. светата обител е прочута с книжовната си школа. През последните години манастирът бе основно ремонтиран. При реставрацията на стенописите в най-стария манастирски храм – „Св. архангели“, на бял свят излязоха уникални и древни стенописи.

Освен Бачковския манастир, в Родопите има още три места, където господства чувството за пълно опиянение. Това са Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора – притегателен център за хиляди туристи от страната и света. Били са тракийски светилища, отразяващи вярванията на предците ни за света, като Кръстова гора е била считана за отражение на божественото.

Свързани статии

Back to top button