Света Литургия и Панихида по повод 8 години от упокоението на Българския патриарх МАКСИМ

Света Литургия и Панихида по повод 8 години от упокоението на Българския патриарх МАКСИМ – 6 ноември 2020 г. в Троянският ставропигиален манастир „Успение Богородично„.

На 6 ноември се изпълват осем години от кончината на блаженопочившия Български патриарх Максим. По този повод в Троянската св. обител бе отслужена Заупокойна св. Литургия и панихида.

Литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири. Той бе в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас и манастирското братство.

В края на Заупокойната св. Литургия бе огласено слово в памет на Българския патриарх Максим, в което се каза: „Най-важното от завета на Светейшия наш отец и патриарх Максим към нас и към всички бъдещи поколения беше неговият всякогашен призив към чистота на вярата ни и към богозаповяданото ни църковно единство. В тези два най-важни момента на живота на Църквата той виждаше сигурния залог за пребъдването ни в Христос и в завещания ни от Него път към спасението и вечния живот. Той беше ревностен на апостолската приемственост и на всички наши славни предци, които ни възпитаваха във вярата и в благочестието, и градиха през вековете зданието на Православната църква сред българския народ… Във всички свои мисли и действия Светейшият патриарх Максим се ръководеше само и единствено от доброто и благопреуспяването на светата Православна църква, без да прави компромиси с нищо от онова, в което вярваше и което сам дълбоко изповядваше като християнин, монах, архиерей и патриарх, оставяйки за всички нас пример за подражание, от който – според силите си – да се ръководим ние днес, в нашия всекидневен труд и подвиг на Божия виноград“.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил възглави панихидата в памет на блаженопочившия Български патриарх Максим. Митрополит Гавриил съслужи с Врачанския митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил, Велички епископ Сионий и служещите духовници.

Вечна и блажена да бъде паметта на Българския патриарх Максим!

Свързани статии

Back to top button