Литийно шествие съпроводи чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до Клувията

Многолюдно литийно шествие от вярващи съпроводи чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията, където преди няколко века реликвата е открита от овчарчето Ангел.

Днес много хора се събраха, за да понесат на ръце иконата. Те съпроводиха святото изображение до мястото, където е било открито преди близо 400 години. Според историческите сведения иконата е била скрита в скална пещера, за да бъде опазена по време на османското господство. Затова и литийното шествие се приема за най-старият документиран църковен ритуал у нас.

В него участват много вярващи, които искат да се докоснат до чудотворното изображение и да измолят здраве, мир и благоденствие за себе си и своите близки. Този път процесията носи иконата на ръце близо 5 км, а не както преди, в специална рамка и на носилка. Според поверието днес чародейната сила на Божията майка е най-голяма.

„Има много документирани чудеса, събития, в които хора са били помилвани от Божията благодат по молитвеното застъпничество на Света Богородица и тези чудеса укрепяват вярата. Тези чудеса не са само за даден човек, те са за цялата църква Христова“, каза игуменът на Бачковския манастир епископ Синоий.

БНТ: Какво чудо ни е нужно днес?

Епископ Синоий: Братолюбието, Бог да изпълни душите ни с братолюбие.

През последните години шествието се води от осветено копие на чудотворната икона, тъй като след продължителна реставрация оригиналната икона вече не напуска Бачковския манастир.

Миряните си пожелаха най-вече здраве и спокойствие.

„Да бъдем здрави преди всичко, да има мир между хората, да сме по-спокойни, да не сме така ожесточени един към друг, да се уважаваме“, каза Любомир Трифонов.

Автор:
Димитър Димитров
Източник:
БНТ

Свързани статии

Back to top button