В Бачковската обител бе отслужено всенощно бдение в чест Свети Патриарх Евтимий Търновски

По обявената вече програма, в Бачковската обител бе отслужено всенощно бдение в чест на последния светител на Втората българска държава – Свети Патриарх Евтимий Търновски.

Патриархът, осветил със светоностното си присъствие и Бачковския манастир, предал в него, на последните си ученици, духовните си наставления и книжовните си постижения за съхраняване на вяра и свяст православна и народна. Патриархът, завещал ни на Светата Троица в настъпилите тежки години на светско робство, но и на духовна бран срещу попълзновенията на лъжеверници.

И ето, заветът му е бил успешен, след 500 години „бродене из пустинята” и други 45 в „градене върху пясъка” на земен рай, народът ни се върна под покрова на Светата Троица, под купола на храма на Отца и Сина и Светаго Духа, който не е само в църковния градеж, но цяла България сега може свободно да изповяда вярата си във вековечната Троица и да бъде храм неин за радост на блажено упокоилия се в Бачковската Богородична обител Свети Патриарх.

Богослужебният чин на бдението бе отслужен в съборния храм на манастира – по промисъл Божи, избраното второ посвещение на храма е на Светата Троица, от Преосвещения игумен на манастира Велички епископ Сионий в съслужение с братята на обителта и гости от Троянската света обител – йеромонах Стефан, монах Елисей, съслужи също архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир, благочестиви монаси и монахини от православни обители, свещеници и иподякони, дошли специално за посветеното Евтимию бдение, и молитвеното участие на православния народ.

През време на цялото богослужение, храмът бе огласян от вдъхновеното пение на църковен хор с участието на д-р Любомир Игнатов, Димитър Арнаудов, Валери Попов и др. За всички събрали се в името на Патриарх Евтимий, бе нечаяна радост да чуят невероятното изпълнение от Богдан Диенер на „Терирем на Българската” от св.Йоан Кукузел.

В края на богослужението бе осветено и раздадено коливо с иконно изображение на Светия Патриарх, изработено от г-жа Невена Моджахед, за здраве и духовно поспешение.

Всенощно бдение в Бачковския манастир

Източник:
PlevenNews.com

Свързани статии

Back to top button